Suomen Veikkausliiga

Suomen miesten korkein jalkapalloilun sarjataso, eli Veikkausliiga perustettiin vuonna 1990, jolloin se korvasi aikaisemman Mestaruussarjan. Liiga pelasi ensimmäisen kautensa aloitusvuonna nimellä Futisliiga ja nykyisen Veikkausliiga nimensä se otti käyttöön kaudesta 1992 alkaen, pääsponsori Veikkauksen mukaan.

Liigan mottona tunnetaan sanonta ”Tunnusta väriä” ja joukkueita sarjassa pelaa kaiken kaikkiaan 12, vaikkakin Liigan joukkuemäärä on vaihdellut vuosien varrella pienimmillään 10 joukkueen ja suurimmillaan 14 joukkueen välillä. Eniten mestaruuksia tililleen on haalinut HJK, jolla niitä on 11.

Kaikki joukkueen osallistuvat liigan pelien lisäksi Suomen Cup-turnaukseen ja Liigacup:iin. Parhaiten menestyneet joukkueet pääsevät pelaamaan UEFA:n kansainvälisiin seurajoukkuekilpailuihin, Euroopan Liigaan ja Mestarien Liigaan. Jalkapallon Suomen mestaruus selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1908 ja sarjamuotoisesti SM-sarjaa on pelattu vuodesta 1930 alkaen. Liigan toimitusjohtaja on toiminut vuodesta 2010 alkaen Timo Marjamaa ja puheenjohtajan paikkaa pitää Lasse Lehtinen, joka aloitti pestissään 2010.

Veikkausliigan kausi käynnistyy vuosittain huhtikuussa ja huipentuu loppuotteluihin lokakuussa. Liigassa pelataan kolminkertaista sarjaa, eli seurat kohtaavat aina kolmesti kauden aikana ja näin jokaiselle joukkueelle kertyy 33 ottelua per kausi. Ottelun voitosta joukkue saa aina tililleen kolme pistettä ja tasapelistä yhden. Liigan voittaja saa kantaa titteliä Suomen Mestari ja pääsee UEFA:n Mestarien Liigan toiselle karsintakierrokselle. Lisäksi voittajalle annetaan palkinnoksi 80 senttimetriä korkea Veikkausliigan mestaruuspatsas, jonka on suunnitellut taiteilija Timo Iivonen.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat