Suomen rooli kansainvälisessä jalkapallossa

suomi-football

Huuhkajien menestys on ollut viime vuosina vaihtelevaa. Vuonna 2015 huuhkajat tippui 12 sijaa 90:ksi jalkapallon maailmanlistalla tasoissa Sudanin kanssa. Ja vuonna 2016 ralli jatkui 11 sijaa sijalle 101.

Edellinen ennätys, siis pohjanoteeraus, tapahtui vuoden 2012 syyskuun sijalla 96. Jalkapallon ystävien suureksi suruksi Suomi ei ole voittanut vuonna 2016 yhtäkään ottelua. Toisaalta hätä ei ole tämän näköinen, esimerkiksi Norjakin tippui historiansa huonoimmalle sijoitukselle 81:ksi. Kyseessä on siis jossain määrin luonnollista aaltoliikehdintää. Parhaimmillaan Suomen FIFA ranking on ollut jopa lähellä 30:tä vuonna 2006. Muistakaamme, että maamme koko historian keskiarvo on 56.

Mm-jalkapallon suomihistoria

Suomen ura jalkapallon mm-karsinnoissa alkoi 1937 häviöllä Ruotsia, Viroa ja Saksaa vastaan. Vuonna 2001 Suomi saavutti lopputurnauspaikan, ja jopa voitti Jamaikan mutta hävisi Argentiinalle, ja Egyptille. Olympialaisissa Suomi on ollut neljästi vuosina 1912, 1936, 1952 ja 1980.

Maanmiehiemme menestys

Suomi on näkynyt viime vuosina jalkapallossa ulkomailla lähinnä yksittäisten huippujalkapalloilijoiden muodossa. Pelaajia on monissa Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa, Alankomaissa ja huiput ovat tietenkin Englannissa. Ja näiden yksittäisten pelaajien menestys on jopa hommattavaa: esimerkiksi Tanskan liigan maalipörssin kärjessä oli 28.11.2016 suomalainen Teemu Pukki kauden 11. maalillaan.

Suomalaiset ovat siis ehdottomasti taitavia ja tasokkaita jalkapalloilijoita, mutta menestys rajoittuu lukuisiin yksilöihin, eikä siten näy maajoukkueemme menestyksessä.

Veikkausliiga

Yksi syy Suomen heikkoon menestykseen on jalkapallon tilanne Suomen sisällä. Tärkein sarja, Veikkausliiga ei yllä tasolle, jolla kansainväliseen menestykseen tähtäävät voisivat harjoitella ja sitten edustaa Suomea.

Taitavien pelaajien on lähes poikkeuksetta lähdettävä Suomesta. Veikkausliigan palkat eivät yksinkertaisesti pysty kilpailemaan ulkomaisten sarjojen kanssa. Palkkojen nostaminen voisi mahdollistaa kehittävän sarjan luomisen, josta voisi kasvaa kovia maajoukkuepelaajia.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat