Suomen parhaimmat miesjalkapalloilijat

Suomalaisista jalkapalloilijoista menestynein on ilman vastalauseita Jari Litmanen. Hänet on valittu yhdeksän kertaa parhaaksi kotimaiseksi jalkapallon pelaajaksi ja 1995 Litmaselle annettiin Euroopan kolmanneksi parhaan pelaajan titteli.

Kuninkaaksi tituleerattu pelaaja teki kansainvälisen uransa Alankomaissa, Englannissa, Saksassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Eniten tulosta hän saavutti Ajaxin riveissä, jonka kanssa Litmanen pääsi nauttimaan Mestarien liigan voitosta vuonna -95. Myös lempinimeltään Littinä tunnettu pelaaja on eniten otteluita pelannut ja eniten maaleja tehnyt Suomen maajoukkueen pelaaja.

Jalkapallon legendaksi nousi myös toinen suomalainen, Sami Hyypiä, hänen pelatessaan Liverpoolin väreissä ja pääsi juhlimaan Mestarien liigan voittoa 2005. Hyypiä valittiin yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilijaksi ja hänet nimettiin vuonna 2011 Veikkausliigan legendaksi. Hän pelasi yli 100 ottelua Suomen maajoukkueessa ja niitti kuuluisuutta Alankomaissa, Englannissa ja Saksassa uransa aikana.

Legendoista mainittakoon Aulis Rytkönen, joka oli ensimmäinen ulkomailla ammatikseen pelannut suomalainen jalkapalloilija. Rytkönen valittiin vuoden jalkapalloilijaksi kolme kertaa ja ansaitsi lempinimekseen Monsieur Magic, pelatessaan kahdeksan kautta ranskalaisessa Tolousen seurassa.

Muita kotimaisia maininnan arvoisia tähtiä ovat Mixu Paatelainen ja Juhani Peltonen. Paatelainen teki kansainvälisen uransa mm Skotlannissa ja oli ensimmäinen suomalainen pelaaja Valioliigan riveissä. Peltonen puolestaan pelasi Suomessa ainoastaan Hakan väreissä ja oli ensimmäinen kotimainen pelaaja, joka koskaan on pelannut Saksan Bundesliigassa. Hänet on valittu kolmasti Vuoden jalkapalloilijaksi ja hänet nimettiin Suomen Palloliiton Gladiaattorit -kerhoon vuonna 2008.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat