Suomalaiset jalkapalloseurat


Suomen suurin jalkapalloseura on 1931 perustettu tamperelainen Ilves. Kotikenttänään Ilveksellä on Tammelan stadion ja päävalmentaja toimii Jarkko Wiss.

Suomen mestaruuksilla mitattuna kotimaista seuroista menestynein on kuitenkin HJK, eli Helsingin Jalkapalloklubi. Se on perustettu vuonna 1907 ja kotikenttänä toimii Sonera Stadium. HJK pelaa sarjapaikkaa Veikkausliigassa. Vuonna 2012 Helsingin Sanomat toteutti tutkimuksen, jonka tuloksena HJK oli paitsi menestynein jalkapalloseura, mutta se sai tililleen myös suosituimman seuran tittelin. Tutkimus osoitti, että osallistuneista joka neljäs ilmoitti seuran suosikkijoukkueekseen.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella HJK:n merkittävin kilpailija on ollut Valkeakosken Haka. Näiden kahden seuran otteluita pidetään klassikoina, sillä niissä taistellaan useimmiten sarjan kärkipaikoista. Haka on voittanut Suomen mestaruuden yhdeksän kertaa ja Suomen Cup:in mestaruuden kaiken kaikkiaan 12 kertaa. FC Haka on 1934 perustettu valkeakoskelainen seura, joka pelaa tällä kaudella Ykkösessä.

Mainitsemisen arvoisia haastajia HJK:lle vuosien varrella ovat myös olleet vuonna 1999 perustettu ja vuonna 2004 lakkautettu FC Jokerit ja espoolainen FC Honka.

Muista voitokkaista joukkueista mainittakoon Kuopion Palloseura ja Vaasan Palloseura. KuPS on saanut tililleen Veikkausliigan Suomen mestaruuden viisi kertaa, Suomen Cup:in kaksi kertaa ja Liigacup:in kertaalleen. Tällä kaudella KuPS pelaa jälleen Veikkausliigassa, jossa se on pelannut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2008 alkaen. VPS, eli lempinimeltään Vepsu, perustettiin 1924 ja on voittanut liiga-tasolla kaksi kertaa ja Liigacup:in kaksi kertaa.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat