Saksan jalkapallon pääsarja, Bundesliga


Saksan jalkapallon pääsarjaa kutsutaan Bundesligaksi ja sen järjestää Saksan jalkapalloliiga eli Deutche Fußball Liga (DFL), joka järjestää myös 2. Bundesligan. Jälkimmäinen on Saksan jalkapallon toiseksi korkein sarjataso.

Korkeamman tason Liigan ensimmäinen kausi pelattiin vuosina 1963–1963, jota ennen mestaruudesta miteltiin lopputurnauksissa aluesarjojen parhaimmiston kesken. Joukkueita sarjassa pelaa 18 ja ne pelaavat kaksinkertaisen sarjan, eli kohtaavat toisensa aina kahdessa ottelussa per kausi.

Kausi 1995/1996 muutti pistelaskun sarjassa ja voittajalle annettiin tästä kaudesta lähtien aina kolme pistettä aikaisemman kahden pisteen sijaan. Kaksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta putoavat 2. Bundesligaan ja kolme parhaiten sijoittunutta joukkuetta nousevat Mestarien liigan lohkovaiheisiin. Joukkueissa saa olla enintään viisi Euroopan Unionin ulkopuolista pelaajaa.

Otteluita seuraa vuosittain liki 40,000 katsojaa, mikä tekee liigasta Euroopassa katsotuimman palloilusarjan. Vaikka katsojamäärät ovat Euroopan kärkiluokkaa, eivät lippujen hinnat yllä lähellekään Englannin Valioliigan lippuhintoja. Bundesligassa on lauottu eniten maaleja 1990-luvulta lähtien, kun sitä verrataan viiteen suurimpaan eurooppalaiseen sarjaan.

Menestyneimmät joukkueet ovat Bayern München (tilastollaan 25 voittoa), Hamburger SV (6 voitolla) ja Borussia Dortmund (8 voitolla). Alkuperäinen sarjan mestaruuspokaali, nimeltään ”Viktoria-pokaali”, katosi sodan aikana kun Dresdeniä pommitettiin. Kyseinen palkintopokaali löytyi lopulta Berliinistä muurin kaatumisen jälkeen ja on nykyään säilössä jalkapalloliiton toimistossa Frankfurtissa. Nykyinen kiertopokaali otettiin käyttöön kauden 1947–1948 aikana ja sisältää kaikki Saksan mestarit kaiverruksessaan.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat