Liverpoolin menestys jalkapallossa

Jalkapallojoukkue Liverpoolilla on pitkä ja menestyksekäs historia. Sen perusti vuonna 1892 John Houlding, joka riitaantui jalkapallojoukkue Evertonin johdon kanssa. Houlding omisti sekä silloisen Evertonin kotistadionin, Anfieldin, sekä tontin, jolle se on rakennettu. Everton sai lähteä, ja Anfieldistä tuli upouuden Liverpool FC:n koti. Joukkue on pelannut Anfieldissä siitä saakka.

Punaiset Liverpool pelipaidat ovat legendaarisia, mutta alkuaikoina ne yhdistettiin valkoisiin shortseihin. Manageri Bill Shankley muutti vuonna 1964 peliasun täysin punaiseksi sukkia myöten pyrkimyksenään saada joukkue näyttämään vaikuttavammalta vastustajan silmissä. Tästä joukkue sai myös lempinimensä The Reds eli Punaiset.

Perustamisestaan lähtien Liverpool pelasi Englannin sarjatasolla nousten muutaman kerran kakkosdivisioonasta pääsarjaan, mutta pudoten jälleen takaisin. Tähän toi muutoksen vuonna 1959 joukkuetta luotsaamaan palkattu manageri Bill Shankley, joka vannoi vievänsä Liverpoolin Euroopan kärkisarjoihin.

Vuonna 1965 joukkue voitti FA Cupin ja vain pari päivää siitä pöllytti Inter Milania Anfieldilla käydyssä Eurooppa Cupin semifinaaliottelussa. Shankley luotsasi joukkueensa läpi voittojen ja tappioiden ja vihdoin vuonna 1973 joukkue pääsi nostamaan ilmaan UEFA Cupin. Shankley jätti managerin paikan vuonna 1974.

Bob Paisley seurasi Shankleyä managerin paikalle. Paisley oli omistautunut jalkapallolle mutta tunnettu vähäpuheisuudestaan. Se ei kuitenkaan estänyt häntä viemästä Liverpoolia toiseen UEFA Cup -mestaruuteen vuonna 1976, jota seurasi arvostettu Eurooppa Cupin voitto. Eurooppa Cup tunnetaan nykyisin Mestarien Liigana. Paisley toimi joukkueen managerina vuoteen 1983, jolloin Liverpool voitti 14. mestaruutensa. Paisley jatkoi siitä, mihin Shankley jäi ja vei Liverpoolin sille tielle ja tasolle, josta se tänä päivänä tunnetaan.

Viimeiset 10 vuotta ovat olleet jalkapallojoukkueelle myrskyisiä. Managerit ja omistajat ovat vaihtuneet, mutta fanit eivät ole jättäneet joukkuettaan. Vuonna 2015 manageriksi palkattiin Borussia Dortmundissa jalkapalloilijan uransa tehnyt Jürgen Klopp, joka vei jo ensimmäisenä vuotenaan Liverpoolin sekä liigacupin että Eurooppa-liigan finaaliin. Vuonna 2017 Liverpool FC juhli 125:ttä syntymäpäiväänsä, ja Anfieldin stadionia muokataan ja uusitaan jatkuvasti toimivammaksi ja yhä suuremmilla katsojamäärille sopivaksi. Liverpoolin kannatuslaulu, tunteikas You’ll Never Walk Alone, tulee varmasti kaikumaan vielä vuosikymmeniä sekä Anfieldissä että maailman jalkapallostadioneilla.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat