Kun jalkapallo tuli Suomeen

soccer-suomi

Tervetuloa sivustolle kups1923.com! Täältä löydät kaiken tarpeellisen suomalaisesta jalkapallosta aina 1900 luvulta nykyhetkeen asti!

Historian siipien havinaa

Jalkapallon toivat Suomeen englantilaiset merimiehet 1890-luvulla, noin 40 vuotta nykymuotoisen jalkapallon kehittämisen jälkeen. Pääkaupungissa alettiin pelata vasta 1900-luvun alussa. Ensimmäinen maaottelu pelattiin jo 1911 Ruotsia vastaan, vaikka Suomi olikin osa Venäjää. Suomi hävisi ottelun 2-5.

Seuraavana kesänä 1912 Suomella oli koko historiansa paras turnausmenestys tähän päivään asti, kun joukkue sijoittui neljänneksi Tukholman olympialaisissa. Ja syy häviöön pronssiottelussa onkin hieman huvittava. Maajoukkue luuli, että pronssiottelua ennen olisi kahden päivän tauko, ja koko joukkue vietti railakkaan illalla Tukholman yössä. Mutta aamulla kävi ilmi, että pronssiottelu pelataankin samana päivänä, ja sitten olikin jo kiire pelikentälle. Vaikka peliin ehdittiin, iltamyöhäinen juhlinta vaati veronsa ottelussa.

Alamäestä ylämäkeen

Itsenäisen Suomen ensimmäinen maaottelu oli vuonna 1919 Ruotsia vastaan, ja ensimmäinen voitto Ruotsia vastaan tuli 1920 kotipelissä. 1920-luvun jälkeen suomalainen jalkapalloilu alkoi hiipua ja menestys myös ulkomailla. Syy tähän oli jalkapallon vähäinen suosio, mikä johti siihen, että kaudet olivat lyhyitä, ja oli vain vähän otteluita, joissa pelaajat olisivat pystyneet kehittämään itseään.

Mutta ei hätää, Suomen nykyjalkapallo on alkamassa saada uutta ”potkua”. Fanikulttuuri on kehittynyt ja suorastaan uhkuu tuoretta intoa. Lajin huippuvalmentajat ja entiset veteraanit puhuvat ahkerasti lajin kehittämisen puolesta. Jonkinlaista suomalaisen jalkapallon vallankumousta ollaan ehdottomasti käymässä läpi tällä hetkellä. Suomen menestys jääkiekossa on todiste siitä, että pienenäkin maana pystymme olemaan hyviä jossain, jos vain päätämme niin.

Valonpilkahdus

Jotain hyvää on kuitenkin tapahtunut ihan hetki sitten – FIFA valitsi suomalaisen Simon Skrabbin tekemän maalin kymmenen parhaan maalin joukkoon. Näistä kymmenestä kandidaatista yleisö saa äänestää yhdelle Ferenc Puskásin mukaan nimetyn palkinnon. Tänä vuonna ehdokkaiden joukossa on mm. Lionel Messin maali, ja palkinnon ovat aikaisemmin voittaneet esimerkiksi Cristiano Ronaldo ja Zlatan Ibramovic, joten Simon pelaa nyt ehdottomasti tasokkaassa luokassa.

  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat