Kuinka Suomen jalkapallo voi vuonna 2017?

soccer-suomi

Suomen koko jalkapallonhistorian paras turnausmenestys tähän päivään asti, kun joukkue sijoittui neljänneksi Tukholman olympialaisissa 1912, vain kaksi vuosikymmentä lajin pelaamisen alkamisesta Suomessa.

Jalkapallomme tulevaisuus

Jalkapallon nykyisestä tilanteesta Suomessa ollaan kuitenkin huolissaan. Esimerkiksi valmentajana toiminut Pertti Kemppinen on sanonut, että suomalaisessa jalkapallossa tulisi luopua yksilökeskeisestä kehitystyöstä ja laittaa panokset koko joukkueen kollektiivisen kehityksen puolesta.

Pertti Kemppinen on ollut sekä pelaajana että valmentajana lähes 50 vuotta. Hän vietti Espanjassa vuoden tutustuen paikalliseen jalkapallokulttuuriin ja siihen, kuinka maassa kehitettään pelaajia. Kemppisen mielestä suurimmat haasteet ovat lajin toissijainen asema Suomen urheiluskenessä ja maamme maantieteellisestä jaosta johtuvat ongelmat koskien eteläisiä ja pohjoisia joukkueita.

Kriittisimpänä haasteena hän pitää harraste- ja kilpajalkapallon sekavuuden selvittämistä. Lasten ja varhaisnuorten tavoitteellista kilpaurheilua ei käytännössä ole, koska liitot, piirit ja seurat joutuvat tarjoamaan jalkapalloa niin laajalla tarjottimella. Esimerkiksi taitoluistelu ja telinevoimistelu ovat kehittyneet selkeästi kilpaurheilua kohti toisin kuin jalkapallo.

Kollektiivinen kehittäminen

Espanjassa joukkue on pelaajalle kaikki kaikessa, ja ilman sitä pelaaja ei ole mitään. Suomessa taas valitaan liian nuorena muutama yksilö, joita aletaan kehittää kansallista ja kansainvälistä menestystä varten. Mutta on vaikea nähdä, keistä voi oikeasti kasvaa menestyviä pelaajia.

Kohdataan haasteet yhdessä

Lisärahoituksen saaminen voisi tuoda yllättävää lisäpotkua mm. mahdollisuudella tarjota kilpailukykyisiä palkkoja ulkomaisiin sarjoihin verrattuna. Lisäksi esimerkiksi halleja on liian vähän, että kaikille nuorille voitaisiin pitää tarpeeksi harjoituksia. Esimerkiksi Oulussa pitäisi olla tarjolla 665 hallivuoroa, jotta jokainen junioripalloilija pääsisi edes kerran viikossa harjoittelemaan hallissa, mutta vielä vuonna 2014 hallivuoroja oli vain 194.

Mitä MM-karsintojen tuloksiin tulee – suomi hävisi vuonna 2016 mm. kahdesti Islannille, Kroatialle, Ukrainalle ja Norjalle, sekä tuli tasoihin Kosovon kanssa. Emme siis voittaneet yhtään ottelua vuonna 2016, mutta hätä ei ole tämän näköinen, tästä pohjasta on hyvä lähteä kehittämään suomalaista jalkapalloa eteenpäin!


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat