Jalkapallon MM-kilpailut

MM-kilpailut ovat Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n järjestämä jalkapalloturnaus. FIFA on lyhenne sanoista Fédération Internationale de Football Association ja se toimii kattojärjestönä 208 jäsenjärjestölle. Sen tehtäviin kuuluu jalkapallon kehittäminen lajina ja MM-kilpailujen järjestäminen.

FIFA:n mottona tunnetaan sanonta “For the game. For the world” ja MM-turnaus kerää maailman parhaimmat jalkapallojoukkueet mittelemään maailmanmestaruudesta joka neljäs vuosi. Turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1930. Eniten mestaruuksia tähän mennessä tililleen on kerryttänyt Brasilia, jonka hallussa on viisi mestaruutta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Toisena listalla sijaa pitää Saksa, jolla on kutakin mitalia hallussaan neljä kappaletta.

Turnauksen karsintoihin osallistuu lähes 200 maata ja näistä 32 pääsee itse lopputurnaukseen. Lopputurnaukseen pääsee nykyään automaattisesti ainoastaan kisat järjestävän maan joukkue. Turnauksen historiassa myös hallitseva mestari pääsi suoraan lopputurnaukseen ilman karsintaotteluita, mutta FIFA luopui tästä käytännöstä välttääkseen lisäkiistoja, sillä paikkakiintiöt aiheuttavat jo tarpeeksi kitkaa eri maiden välillä.

Maalikuninkaita miesten sarjassa ovat Klose, Ronaldo, Müller, Fontaine ja Pelé. Jokaista kilpailua varten Adidas valmistaa uuden virallisen pallon, kuten yhtiö on tehnyt jo vuodesta 1970 lähtien. Vuodesta 1974 saakka turnauksen voittaja on saanut haltuunsa voittopokaalin, joka kantaa nimeä FIFA World Cup -pokaali. Tässä halutussa pystissä kaksi ihmishahmoa kannattelee maapalloa hartioillaan ja se on valmistettu 18-karaatin kullasta. Ennen vuotta -74 mestaruuden merkkinä toimi Jules Rimet -pokaali.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat