Italian jalkapallon pääsarja, Serie A


Serie A on Italian jalkapallon korkein sarjataso ja sen järjestäjänä toimii Lega Nazionale Professionisti Serie A. Liiga on perustettu vuonna 1929 ja joukkueita nykyisessä sarjassa pelaa vuosittain 20 kappaletta.

Ennen Serie A:n perustamista Italian jalkapallon mestaruudesta pelattiin alueellisissa sarjoissa jo vuodesta 1898 lähtien. Jokainen pelaava joukkue kohtaa toisensa kauden aikana aina kahteen kertaan, peleistä toinen pelataan vieraspelinä ja toinen kotona. Joukkueelle kertyy näin 38 ottelua jokaisen kauden aikana. Sarjan jokaisella kaudella kolme heikointa joukkuetta pudotetaan Serie B:hen.

Menestynein joukkue Serie A:ssa on ollut 30 mestaruudellaan Juventus ja Milanon merkittävimmät seurat AC Milan ja Internazionale ovat kukin voittaneet mestaruuden 18 kertaa. Juventus on torinolainen, vuonna1897 perustettu jalkapalloseura. Kyseessä on maan historian ehdottomasti menestyksekkäin seura ja on voittanut enemmän palkintoja kuin yksikään muu Italialainen seura. AC Milan vuorostaan pitää hallussaan eniten kansainvälisiä palkintoja ja on toisena Mestarien liigan voittolistalla, heti Real Madridin jälkeen.

Internazionale, eli toiselta nimeltään Inter Milan, perustettiin vuonna 1908 ja tämä seura pitää hallussaan kaudelta 2009–2010 triplamestaruutta voitoillaan niin Mestarien liigasta, Serie A:sta kuin Italia Cup:ista. Serie A on UEFA:n maapistevertailussa neljäntenä Saksan Bundesliga:n, Espanjan La Liga:n ja Englannin Valioliigan jälkeen. Tämä sarja palkitsee aina vuoden parhaat pelaajansa palkintogaalassa ja parasta maalintekijää kutsutaan nimellä ”Capocannoniere”.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat