Eurooppa-liiga


Mestarien liigan jälkeen toiseksi tärkein kansainvälinen jalkapalloturnaus tunnetaan nimellä Eurooppa-liiga. Kyseinen turnaus on Euroopan jalkapalloliiton eli UEFA:n järjestämä jalkapallokisa. UEFA on lyhenne sanoista Union of European Football Assosiations, joka on perustettu vuonna 1954.

Jalkapalloliitto käsittää eurooppalaiset jalkapalloliitot sekä muutaman Euroopan ulkopuolisen valtion jalkapalloliiton. UEFA järjestää vuosittain monia kilpailuja niin maajoukkueille kuin seurajoukkueillekin – näistä merkittävimmät ovat jalkapallon EM-kisat sekä Mestarien liiga. Eurooppa-liigan voittaja kohtaa UEFA Super Cup -turnauksessa Mestarien liigan voittajajoukkueen.

Super Cup on järjestetty vuosittain vuodesta 1972 lähtien ja se pelataan aina elokuussa, ennen useimpien maiden virallisen jalkapallokauden alkua. Eurooppa-liigaan osallistuvat ne maajoukkueet, jotka eivät pääse pelaamaan Mestarien liigaan. Maakohtainen kiintiö vaihtelee yhdestä neljään joukkueeseen per maa ja yleisesti korkeammalla UEFA:n ranking-listalla olevat maat saavat enemmän paikkoja. Poikkeuksiakin on, sillä paikat ovat sidoksissa Mestarien liigan paikkamääriin.

Ennen vuotta 1990 turnaus oli arvostetumpi kuin nykyään, sillä Euroopan Cup:iin osallistuivat silloin ainoastaan mestarijoukkueet. Turnauksen nimi muutettiin muotoon Eurooppa-liiga kauden 2009–2010 aikana, jolloin myös uusi pelijärjestelmä otettiin käyttöön. Suurin muutos oli, että turnaus koostuu nyt 12:sta neljän joukkueen lohkosta, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan, eli joukkueet kohtaavat toisensa kauden aikana aina kahdessa ottelussa. Eniten voittoja on kertynyt seuroista Sevillalle, Juventukselle ja Insternazionalelle (Inter Milan). Sarjoittain voittoja on saavuttanut eniten Espanja ja toisena Italia.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat