Espanjan miesten jalkapallon La Liga-sarjataso


Primara División eli La Liga on korkein sarjataso miesten jalkapallolle Espanjassa. Sen mottona tunnetaan sanonta ”The best together”. La Liiga on toinen Liga de Fútbol Profesional-ammattisarjoista ja yksi Euroopan kovatasoisimmista sarjoista.

La Liga:n ensimmäinen kausi pelattiin vuonna 1929 ja turnaukseen osallistui silloin kymmenen joukkuetta. Nykyään sarjaan osallistuu kaikkiaan 20 joukkuetta, joista menestynein tällä hetkellä on Real Madrid – hallussaan 32 mestaruutta. Ensimmäisen mestaruuden voitti Barcelona ja kahden pisteen päässä ensimmäisiä voittotilastoja oli nykyään hallitseva mestari Real Madrid. Kausi sijoittuu vuosittain aina elokuun ja toukokuun välille.

Liigassa jokainen 20 osallistuvasta joukkueesta kohtaa toisensa kahteen kertaan ja peleistä toinen pelataan kotipelinä ja toinen vieraspelinä. Jokaiselle joukkueelle tulee näin 38 ottelua kaudessa. Joukkue ansaitsee pistesaldoonsa voitosta aina kolme pistettä ja tasapelistä yhden. Pistetilanteen tasapeli kahden tai useamman joukkueen välillä loppuotteluiden jälkeen ratkaistaan keskinäisien otteluiden tuloksien mukaan.

Jokaisen kauden jälkeen kolme heikointa joukkuetta putoavat Secunda División:iin ja kolme parasta joukkuetta nousee vuorostaan Primera División:in tähtikaartiin. Kussakin pelaavassa joukkueessa saa olla enintään kolme pelaajaa, joilla ei ole EU:n kansalaisuutta. Kaudesta 2007/2008 lähtien niin sanotut AKT-maiden kansalaiset, eli maat jotka ovat allekirjoittaneet Cotonoun Sopimuksen, lasketaan myös Euroopan Unioniin rinnastettaviksi.

Maalikuninkaita sarjassa ovat olleet argentiinalainen Lionel Messi, joka pelaa Barcelonan riveissä ja portugalin oma poika, Cristiano Ronaldo, joka edustaa Real Madridia.


  • Uusin blogiviesti

  • Kalusto

  • Kategoriat